Aproape toți strugurii și toate portocalele conțin „un cocktail de pesticide” potrivit unor noi cercetări care ne arată cele mai poluate fructe și legume din coșurile noastre de cumpărături.
În fiecare an, guvernul britanic testează mostre de alimente pentru substanțe chimice pentru a vedea dacă acestea pot fi găsite în alimentele din Marea Britanie.
Cifrele oficiale, analizate de Pesticide Action Network (PAN), au descoperit 122 de pesticide diferite în cele 12 cele mai poluate produse, pe care organizația le numește „duzina murdară”. Multe dintre acestea sunt dăunătoare pentru sănătatea umană. 61% sunt clasificate drept pesticide extrem de periculoase (HHP), un concept folosit de către Națiunile Unite pentru a identifica substanțele cele mai periculoase pentru sănătatea umană sau mediul înconjurător.
Lista de pesticide include 47 de substanțe asociate cu apariția cancerului, 15 „toxine pentru sănătatea reproductivă sau pentru dezvoltare” care pot avea efecte adverse asupra funcțiilor sexuale și fertilității, precum și 17 inhibitori de colinesterază care pot afecta sistemul respirator și pot cauza confuzie, dureri de cap și slăbiciune. Un sfert dintre pesticidele descoperite sunt suspectate că pot perturba sistemul endocrin, intervenind în procesele hormonale, astfel cauzând o multitudine de probleme de sănătate inclusiv defecte congenitale și tulburări de dezvoltare.
Fiecare fruct sau legume de pe listă conține două sau mai multe tipuri de pesticide, unele conținând până la 25. Deși nivelurile pesticidelor individuale se încadrează în limitele legale, activiștii se tem că prin combinarea acestor multiple chimicale sănătatea umană ar putea fi grav afectată.
Totodată, datele au și lipsuri. Anul acesta, guvernul britanic a ales să testeze doar trei dintre cele 12 tipuri de fructe și legume din lista elaborată anul trecut de PAN. Căpșunile, lămâile și salatele preambalate, fruntașe în lista de anul trecut, nu au fost testate astfel că nu putem ști dacă pesticidele din aceste produse au fost sau nu reduse, scrie The Guardian.
„Consumatorii presupun că alimentele lor au fost supuse unor teste riguroase și că dacă au ajuns pe rafturi înseamnă că sunt sigure. Din păcate, nu este neapărat așa. Noi avem, de fapt, o înțelegere foarte limitată a efectelor pesticidelor pe termen lung asupra sănătății umane”, a explicat Nick Mole, purtător de cuvânt al PAN UK.
Speranța de viață a albinelor, redusă din cauza expunerii la pesticide
Cât de periculoase pot fi căpșunile. Sunt printre crudităţile cele mai „otrăvite” cu pesticide
Cum poţi îndepărta pesticidele din fructe?
Emmanuel Macron anunță „o inițiativă puternică” pentru eliminarea pesticidelor în Uniunea Europeană